O ZÁMECKÉ FOŘTOVNĚ
Co znamená fořtovna?
Fořt (z německého der Förster) byl nadřízený hajných a zodpovídal za stav lesů, které měl ve svém revíru. Fořtovna bylo fořtovo obydlí. Funkce fořta vznikla již za Rakouského císařství.
Historie fořtovny v Oboře
Fořtovnu mezi obcemi Nebřeziny a Obora na severním plzeňsku nechala postavit v roce 1871 kněžna Pauline Metternichová, manželka Richarda Metternicha. Kníže Richard byl synem slavného rakouského kancléře Lothara Metternicha, po jehož smrti zdědil mimo jiného i plaské panství. Kněžna byla vášnivou příznivkyní lovu, a tak není divu, že pro tuto svou zálibu chtěla mít v plaských lesích i odpovídající zázemí. Tím se stala právě zmiňovaná fořtovna.
Rodina Malinových bydlí ve fořtovně od 11.4.1967, kdy na zdejším polesí ,,Na Pavlínově“ nastoupil náš otec Jiří Malina jako hajný. Po roce 1989 fořtovnu odkoupili od Lesů ČR a započali s její opravou.
Současnost - komforní hotel a stylová restaurace
Restaurace byla spolu s ubytováním uvedena do provozu roku 2015. Při rekonstrukci se manželé Malinovi rozhodli pro vybudování sezónního hostince. Během prací se však jejich plány rozšířili na stylovou restauraci s ubytováním a celoročním provozem. Najdete zde výjimečnou nabídku specialit moderní české kuchyně. Ingredience jen té nejvyšší čerstvosti i kvality. Příjemné prostředí pro posezení s rodinou, přáteli, ale i na pracovní schůzky. Ubytování ve komforních pokojích a to vše doplněno příjemnou obsluhou.
Rodina Malinových bydlí ve fořtovně od 11.4.1967, kdy na zdejším polesí ,,Na Pavlínově“ nastoupil náš otec Jiří Malina jako hajný. Po roce 1989 fořtovnu odkoupili od Lesů ČR a započali s její opravou.
Vlastní výroba nejen paštik a masových výrobků nejvyšší kvality
Paštiky a masové výrobky našim hostům nabízíme po celou dobu fungující restaurace. Připravujeme je podle osvědčené rodinné receptury, vše v té nejvyšší kvalitě, z kvalitního masa od místního řezníka p.Balína a jeho společnosti LM Maso s.r.o. Zvěřinové paštiky vyrábíme ze zvěřinového masa firmy ČEKO AGRO s.r.o. Vše je bez konzervantů. Po nátlaku spokojených zákazníků a našich přátel, jsme se rozhodli výrobu navýšit a přinést naše výrobky i na váš jídelní stůl.
K paštikám jsme přidali i pár sladkých produktů. Sirupy pro výrobu lahodné domácí limonády z čerstvých červených malin, černého bezu ručně trhaného a meduňky z naší zahrádky. Džemy jsou připravované podle rodinného receptu z čerstvého zahradního ovoce nebo lesních borůvek z lesů v našem okolí. Vše je fermentováno.
Všechny gastronomické pochoutky pro Vás vznikají pod taktovkou samotného majitele a vyhlášeného šéfkuchaře Zdeňka Maliny.
Rodina Malinových bydlí ve fořtovně od 11.4.1967, kdy na zdejším polesí ,,Na Pavlínově“ nastoupil náš otec Jiří Malina jako hajný. Po roce 1989 fořtovnu odkoupili od Lesů ČR a započali s její opravou.